DOE JE MEE?! 18 september IMPLEMENTEREN | 25 oktober GESPREK | 18 november TEAM, Bij Seats2Meat Utrecht CS

Waar het schuurt, ligt de schat

“Positieve Gezondheid, dat is toch een theorie en een spinnenweb?”

Een organisatie voor leefstijlcoaches wilde leren leefstijlgroepen te begeleiden vanuit de essentie van Positieve Gezondheid.

Vol enthousiasme reisden we af naar het zuiden voor een tweedaagse training. We waren heel blij dat we de training live konden geven. Tot het moment dat we de zaal instapten en we de stoelen op 1,5m afstand zagen staan. De kring was wel érg groot. Elkaar persoonlijk leren kennen is een essentiële basis om met Positieve Gezondheid aan de slag te gaan. Je bent zelf het instrument.  Voor ons als trainers betekent dit dat wij de omstandigheden zo creëren dat iedere deelnemer zich veilig voelt om zich te verbinden met de andere deelnemers en de opdrachten. Dat is een voorwaarde om jezelf echt te kunnen laten zien. 

Weerstand

Ondanks het enthousiasme en de mooie intenties die de leefstijlcoaches uitspraken, lukte het ons niet om een veilige leeromgeving te borgen en de aansluiting met de hele groep te krijgen. Het schuurde, en het kostte tijd om erachter te komen wat er was. De grootte van de groep en ook de afstand tussen de stoelen, waren een drempel om reflecties te delen. Er bleek ook een verschil in verwachtingen te zijn. Daarin waren wij als trainers te veel van onszelf uitgegaan.

Wat is er wel mogelijk

We hebben de leefstijlcoaches deelgenoot gemaakt van onze observaties, we hebben geluisterd naar hun input en het programma aangepast. Na de lunch kwamen de leefstijlcoaches met het inzicht dat ze bij zichzelf het gedrag van hun klanten herkenden. Ze willen graag dat klanten actief meedoen maar dat lukt vaak niet. Voorwaarden voor klanten om hun verantwoordelijkheid te kunnen nemen zijn een goede aansluiting en een veilige leeromgeving.

Met deze nieuwe kijk zijn de leefstijlcoaches hun leefstijlprogramma gaan aanpassen.Ze kwamen tot de ontdekking dat ze bij bijna alles wat ze doen als leefstijlcoach bepalen voor de deelnemers wat goed voor hen is. Ook zij gaan te veel van zichzelf uit.

Doordat wij als trainers niet zijn gaan oplossen en het schuren bespreekbaar hebben gemaakt, kregen de leefstijlcoaches handvatten voor hun eigen leefstijlgroepen.
De een zette een grote stap, de ander een kleine. Iedereen paste zijn programma aan waardoor de klanten meer regie nemen. En dat is de essentie van Positieve Gezondheid.

 

 

Meer weten over onze methodiek?

Onze Opdrachtgevers

We spreken je graag!

Leontien
06 - 537 700 84
Brigiet
06 - 413 174 47
info@hommelsenbrink.nl

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.