NIEUW: Positieve Gezondheid implementeren!

Je oefent met praktische interventies en leert wanneer je deze inzet.

Het nieuwe normaal

Voor Diabetes Pro werden wij uitgenodigd om onze visie op ‘het nieuwe normaal’ in de zorg te geven. De tijd lijkt voorbij dat het bij de behandeling van mensen met diabetes vooral om de cijfers draaide. Leefstijl heeft een groot effect op het beloop van de ziekte en om mensen te helpen zo gezond mogelijk te leven, is het soms goed om helemaal niet naar de cijfers te kijken. Dit vraagt om een andere benadering van de diabetesprofessional. Wij beschrijven onze visie hierop aan de hand van het verhaal van Xanne.

In 2012 kwam de diagnose type 1 diabetes voor Xanne compleet uit het niets: ‘Even bloed prikken
bij de huisarts, met een nuchtere suiker van 18 mmol/l. “Je hebt levenslang”, zei hij. Ik hoorde een celdeur hard sluiten in mijn hoofd.’

Bang

De daaropvolgende jaren waren voor Xanne een rollercoaster. ‘Direct na de diagnose kwam ik in de molen. Hup, een prik in je buik. Een koolhydratenlijstje mee. En gaan. Ik heb me er volledig op gestort en al mijn huiswerk gedaan, de perfecte diabetespatiënt. Toch kon ik niet voorkomen dat ik ruim acht kilo aankwam. Ik was bang om een keer iets lekkers te eten, omdat ik dan de controle zou verliezen.’ ‘Ach, niet zo zorgen om maken’, en ik kon weer naar huis.

Opgeven

Ik deed wanhopig mijn best om mijn suikerwaarden te verbeteren, maar tegelijkertijd saboteerde ik de hele boel net zo hard. Steeds meer dingen lukten me niet meer. Mijn studie moest ik opgeven, vriendschappen strandden omdat ik niet meer gezellig mee kon gaan stappen en ik moest stoppen met mijn werk in de horeca, omdat het te zwaar was.

Diabetescoach

Mijn toekomstperspectief werd steeds somberder. Ik was alleen nog maar gefocust op het verbeteren van mijn suikerwaarden en op afvallen. Ik deed niets anders meer, en stopte al mijn energie in het hebben van en het ontkennen van, diabetes. Toen ik na een zoveelste keer toch weer een HbA1c had van ruim 70, heb ik in paniek ‘help, diabetes, Amersfoort’ gezocht op Google. Daar kwam ik Brigiet tegen, een diabetescoach die zelf ook diabetes heeft. Bij het lezen van de artikelen op haar website viel er zo veel op zijn plek.

Slank begonnen

In het ziekenhuis voelde ik me niet gezien door mijn gewicht, alles ging over afvallen. Ik vertelde mijn internist dat ik pas ben aangekomen sinds mijn diagnose; mijn gewicht is verdubbeld in zes jaar tijd. Dat geloofde ze eerst niet. Toen ik haar vertelde dat ze het dan maar in haar systeem moest opzoeken zag ze inderdaad dat ik ‘slank was begonnen’.

Dromen najagen

Brigiet keek niet (alleen maar) naar mijn gewicht. In ons eerste gesprek hebben we het spinnenweb ingevuld van Positieve Gezondheid. Dat was een schok. Alsof iemand een licht in mijn hoofd aandeed, en ik ineens weer omhoog kon kijken. Ik was zo bezig geweest met mijn gewicht en mijn suikerwaarden dat er bijna niets anders meer in mijn leven was. Waar haalde ik eigenlijk mijn energie, plezier en geluk uit? Dat was er dus ook niet. Dat alles zo met elkaar in verbinding stond, had ik me niet gerealiseerd. Ik had het niet naar mijn zin op werk, maar ik had mezelf wijsgemaakt dat dat nu even moest, want eerst moest ik afvallen en beter worden. Dán kon ik mijn dromen najagen. Samen met Brigiet zag ik alles in een breder perspectief en begreep ik dat er hele andere dingen aan de orde waren. Brigiet vroeg mij wat ik wilde, wat ik echt wilde, in plaats van dat ze vertelde dat ik naar een diëtist moest. Wat is voor mij belangrijk, en wat is de eerste stap? Ik koos voor genieten, omdat ik voelde dat ik sinds mijn diagnose helemaal niet meer van het leven heb genoten.

‘Bij Positieve Gezondheid ligt het accent niet op ziekte,
maar op de mensen zelf. Op hun veerkracht en op wat
hun leven betekenisvol maakt’

Ontsnapt

Nu ben ik voor mijzelf begonnen, en ben ik al fitter dan ik ooit was, zonder af te vallen. Dat had ik me twee jaar geleden niet kunnen voorstellen. Door mij uit die focus van ziek zijn te halen, en oog te hebben voor mij, heb ik met Brigiets hulp uit de ‘levenslange gevangenis’ kunnen ontsnappen, en ik zag ik dat de deur altijd al open stond. Eerder kon ik dat niet zien, omdat ik alleen maar naar beneden keek. Breed kijken hielp mij om vrij te breken.

Positieve Gezondheid

Tegenwoordig leidt Brigiet professionals op in het toepassen van Positieve Gezondheid samen met haar collega Leontien Hommels. Positieve Gezondheid is een brede kijk op gezondheid. Mensen zijn niet hun aandoening. Toch focussen we daar in de zorg doorgaans wel op. Alle aandacht gaat uit naar hun klachten en gezondheidsproblemen, en hoe we die kunnen oplossen. Positieve Gezondheid kiest een andere invalshoek. Het accent ligt niet op ziekte, maar op de mensen zelf. Op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Het spinnenweb-gespreksinstrument is een hulpmiddel daarbij. Brigiet: ‘De woorden die in het spinnenweb staan zijn de woorden van mensen zelf. Dat zorgt ervoor dat het aanspreekt. We merken dat er veel over Positieve Gezondheid wordt gepraat, en dat professionals niet altijd weten hoe ze het kunnen toepassen in de praktijk. Daarom zijn onze trainingen gericht op het aanleren van praktische vaardigheden. Iedereen kan Positieve Gezondheid in de praktijk toepassen naast de reguliere zorg. Als je met een patiënt niet verder komt, kan het spinnenweb een ander perspectief bieden.’

Meer weten over onze methodiek?

Onze Opdrachtgevers

We spreken je graag!

Leontien
06 - 537 700 84
Brigiet
06 - 413 174 47
info@hommelsenbrink.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.