NIEUW: Positieve Gezondheid implementeren!

Je oefent met praktische interventies en leert wanneer je deze inzet.

Aap op je schouder

Herken je dat, dat je een aap op je schouder voelt? Wij wel. 

Vrijdag 26 juni verzorgden wij in opdracht van het iPH een verdiepingssessie voor trainers Positieve Gezondheid. Toen een aantal collega trainers ook met apen aankwamen was het thema van onze verdiepingssessie geboren: de aap op je schouder. Deze aap staat symbool voor een last die op je schouders drukt.

Positieve Gezondheid en corona

Als trainer Positieve Gezondheid sluit je aan bij de ander. Hoe doe je dat in deze tijd van corona? Er zijn deze maanden behoorlijk wat apen geboren. Trainers kwamen met thema’s als verlies, rouw en verdriet. Maar ook het gevoel dat je voor een ander wilt zorgen of dat je je verantwoordelijk voelt voor het welbevinden van een ander. Als trainer Positieve Gezondheid waak je over de apen die op de deelnemers in jouw training zitten. Wat kun je met deze apen? Wanneer geef je ze aandacht, en wanneer laat je ze met rust?

Jouw aap, mijn aap

Tijdens de verdiepingssessie gingen we in kleine groepjes aan de slag met deze apen. Hoe voorkom je dat de apen die niet van jou zijn naar jou toe komen en stevig aan je nek gaan hangen? En wat kan jij als trainer doen om deze aap te laten landen waar hij hoort? 

Ook namen we deze ochtend de tijd om aandacht te geven aan onze eigen apen. Een grote aap bleek dat de trainers andere zorgverleners tijdens de corona tijd rust en reflectie gunnen. Wanneer je hier zo van overtuigd bent is het risico dat je gaat adviseren en de ander gaat vertellen wat hij moet doen groot. Een andere aap was de grote impact die een persoonlijk verlies kan hebben op jouw rol als trainer.

Dat ieders apen er mogen zijn en met vertrouwen kleiner worden

Zorg voor je aap

Wat heb jij nodig om je eigen aap te verzorgen? Als je als trainer Positieve Gezondheid werkt, is het de kunst om je bewust te zijn van de apen, en om ze te laten waar ze horen. En te vertrouwen dat zowel de trainer als de deelnemer zijn eigen aap kan verzorgen en dragen. 

Wij vroegen de deelnemers van de training wat zij van deze sessie meenamen als trainer Positieve Gezondheid. Deze reactie van een van de deelnemers vatte het thema van de sessie prachtig samen: ‘Dat ieders apen er mogen zijn en met vertrouwen kleiner worden’.

Meer weten over onze methodiek?

Onze Opdrachtgevers

We spreken je graag!

Leontien
06 - 537 700 84
Brigiet
06 - 413 174 47
info@hommelsenbrink.nl
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.